Controle bij de nefroloog (4 april)

Ik moet eens in de 4 weken op controle bij de nefroloog. De laatste tijd haal ik de 4 weken vaak niet. En moet ik vaker bloedprikken. (Vroeger toen ik nog stabiel was moest ik eens in de 3 maanden op controle)

Mijn moeder was mee. Ze kent mijn dokter goed omdat mijn nefroloog ook de arts is van haar. Mijn moeder moet eens per jaar op controle bij de nefroloog omdat ze in 1996 haar nier aan mij gedoneerd heeft.

Ik ging eerst bloedprikken in het laboratorium. Mijn nierfunctie werd getest. In het bloed wordt dan gekeken naar creatinine.

Creatinine is een afvalstof van de spieren, die voortdurend wordt afgegeven aan het bloed. De nieren filteren een deel ervan uit het bloed. Daardoor is de hoeveelheid creatinine in het bloed van gezonde mensen steeds ongeveer gelijk. De hoeveelheid verschilt wel per persoon, omdat die afhankelijk is van de spiermassa. Zo heeft een mannelijke bodybuilder een hogere creatininewaarde in het bloed dan een tengere vrouw.

Als de nieren niet meer goed werken, lukt het verwijderen van creatinine minder goed. Er komt dan langzaam steeds meer creatinine in het bloed. Een normaal creatinine is tussen de 45 en 90. Mijn creatinine is 618.

Naast het creatinine wordt naar nog andere stoffen in het bloed gekeken. Ureum is een andere afvalstof. Ureum komt vrij bij de verwerking van eiwitten in het lichaam. Normaalwaarde is tussen de 3.0 en 7.5 en bij mij is het ureum 33.5.

Ook ben ik getest op hemoglobine. Door nierschade kan bloedarmoede ontstaan. Er is dan een tekort aan rode bloedcellen. In de rode bloedcellen zit het eiwit hemoglobine. Dat vervoert zuurstof door het bloed. Weinig hemoglobine in het bloed is een teken van bloedarmoede. Hemoglobine moet minstens 7,4 zijn. Bij mij is het nu 5,5. Ik ben daardoor erg moe en snel buiten adem. Ik kan op het moment maar kleine stukjes lopen, omdat mijn benen te weinig zuurstof krijgen. Als ik te snel loop, krijg ik pijn bij mijn longen. Ik vertelde dit mijn arts. Er is voor de zekerheid een longfoto gemaakt ivm dat het een eventuele longontsteking zou kunnen zijn. Maar dat was gelukkig niet het geval en komt de benauwdheid van het lage hb.