Afspraak bij de chirurg (28 maart)

Omdat mijn nieren nog maar 5% werken, moet ik gaan dialyseren. Als ik ga niet ga dialyseren dan ga ik dood.

Er zijn twee soorten vormen van dialyse: hemodialyse; een kunstnier filtert het bloed buiten het lichaam. 
En peritoneale dialyse: het buikvlies werkt als filter. Dit heet ook wel buikspoeling of buikdialyse. Dit kan je gewoon thuis doen. 4 keer per dag moet je de dialysevloeistof wisselen. Dit duurt ongeveer 45 minuten per keer.

Ik ga peritoneale dialyse doen. (Of afgekort pd)
Voor peritoneale dialyse is een toegang naar de buikholte nodig. Daarvoor krijg ik een peritoneale-dialysekatheter (PD-katheter). De operatie duurt ongeveer een uur. Ik moet onder algehele narcose. Het inbrengen van de pd-katheter wordt gedaan met een kijkoperatie: Laparoscopie. Ik krijg dan naast de pd- katheter twee littekens van ongeveer 1 cm.

De PD-katheter is ongeveer een 0,8 centimeter dik en in zijn geheel ongeveer 50 centimeter lang. 20 cm van de slang komt in mijn buik te liggen.

De chirurg vertelde dat de wachttijd 4 tot 12 weken is. De wachtlijst is zo hoog omdat de afdeling chirurgie 30 procent moet bezuinigen.Maar ik hoorde weer van een andere arts dat de wachtlijst zo lang is omdat er te weinig operatieassistentes zijn.

Bij peritioneale dialyse wordt het buikvlies gebruikt als dialysefilter (peritoneum = buikvlies). Via een slang in de buikwand wordt spoelvloeistof in de buikholte gebracht. Deze neemt afvalstoffen en overtollig vocht op. Na enkele uren (4-6 uur) is de vloeistof verzadigd en moet deze worden ververst. Dit heet wisselen. Peritoneale dialyse moet elke dag gebeuren (4 keer per dag), zeven dagen per week (dus 28 keer per week).